Dat meldden de woordvoerders donderdag nadat de rechtbank in Vänersborg de door Saab gevraagde reorganisatie heeft afgewezen. ,,We analyseren de huidige situatie en praten ook met de Saab-leiding om te kijken naar wat haar plan nu is, maar we zullen doorgaan met onze voorbereidingen voor een faillissementsverzoek”, stelt Stefan Löfvén van IF Metall.

Bij IF Metall zijn 1500 veelal fabrieksarbeiders van Saab aangesloten. Het automerk heeft in totaal ruim 3600 medewerkers die al twee weken op hun augustuslonen wachten. Nu Saabs reorganisatieverzoek is afgewezen, krijgt het personeel geen geld. Met een ja van de rechter voor een zogenoemde reconstructie of bij een faillissementsverklaring betaalt de Zweedse staat tot maximaal zes maanden de salarissen met een plafond van 171.000 kroon (bijna 19.000 euro) per medewerker. Dat bedrag is gebaseerd op vier gemiddelde basismaandsalarissen.

Triest

Unionen, dat 1150 leden heeft bij Saab met veelal middeninkomens, weet nog niet wanneer de rechter om een bankroet wordt gevraagd. ,,Maar we moeten verder”, zei bondsjurist Martin Wästfelt, ,,want iedere dag dat we wachten verliezen onze leden geld.”

De 500 tot 600 hoogopgeleiden bij Saab weten nog niet wat ze gaan doen, stelt woordvoerder Lasse Årling van hun grootste bond Sverige Ingenjörer. ,,Onze leden praten vanmiddag bij Saab over hoe nu verder te gaan. Voorop staat dat het besluit van de rechter zeer triest is.”

Teleurgesteld

Saabs toeleveranciers zijn teleurgesteld, verklaarde voorzitter Fredrik Sidahl van de Zweedse vereniging van auto-onderdelenleveranciers (FKG): ,,Het is tragisch voor Trollhättan, voor de vooruitzichten bij toeleveranciers om de openstaande rekeningen betaald te krijgen en voor de automobielindustrie van Zweden als geheel.'' Sidahl is juist deze maand bij de FKG begonnen.

Alle woordvoerders hopen op Victor Mullers ,,Plan C'', dat de voorman van Saab en moederbedrijf Swedish Automobile woensdag tijdens een persconferentie zei te hebben voor het geval de rechter nee zou zeggen. Plan A was de reorganisatie van 2009, plan B werd donderdag door de rechter afgekeurd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl